top of page

Borscs

Elkészítési idő

2 óra

Sütési idő

Adag

4-6 főre

Szint

Közép haladó

Hozzávalók

25 dkg sertés lapocka

1 db vörös hagyma

5-6 gerezd fokhagyma

10 dkg sárgarépa

10 dkg zeller

2 db közepes cékla

negyed fej káposzta (kb. 15 dkg)

2 dl paradicsomlé

1 csokor friss petrezselyem

1 csokor friss kapor

só, bors

cukor

zsír vagy olaj

tejföl

Elkészítés

A húst felkockázzuk. A hagymát, fokhagymát apróra, a többi zöldséget vékony csíkokra, hasábokra vágjuk.

A cékla hasábokat egy serpenyőben, kevés zsíron pár percig pirítjuk.

Egy lábasban kevés zsírt hevítünk és megpirítjuk benne a húst. Ha már szép színt kapott, tányérra szedjük, félretesszük. A visszamaradt zsiradékon megdinszteljük a hagymákat, ízesítjük, majd hozzáadjuk a répa és zeller hasábokat, néhány percig együtt pirítjuk. Visszatesszük a lábasba a húst, a káposztával és a pirított céklával együtt. Felöntjük a paradicsomlével és annyi vízzel, hogy kb. 1 ujjnyira lepje el a zöldségeket. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és adunk hozzá egy csipet cukrot is. Felforraljuk és lassú tűzön kb. 1,5-2 óráig főzzük.

Végül megszórjuk aprított petrezselyemmel és kaporral. Tejföllel tálaljuk.


TIPP:

- Ez az ukrán változat sertés hússal készül, de próbáljuk ki marha hússal is (oroszosan).

- Gazdagíthatjuk még a levest 1-2 szem krumplival.

- A végén ízlés szerint tehetünk bele egy kevés ecetet.




bottom of page