Hozzávalók
kb. 75 dkg zsenge karalábé
2 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
só, bors
olivaolaj
kb. 6 dl víz
Pesztóhoz:
60 g medvehagyma
50 g pirított mandula
50 g reszelt parmenzán
4-5 ek olivaolaj
1 kk citromlé
só
Elkészítés
A karalábét megtisztítjuk, nagyjából egyforma kockákra vágjuk. a hagymát és a fokhagymát is megpucoljuk és felaprítjuk.
Egy lábasban olivaolajat hevítünk és üvegesre pároljuk benne a hagymát, amit sózzunk is meg. Hozzáadjuk a fokhagymát és a karalábé kockákat, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és 2-3 percig fedő alatt, néhányszor átkeverve, együtt pároljuk őket. Öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, majd főzzük puhára a zöldséget. Kóstoljuk meg, és ha szükséges ízesítsük.
Ha kész, a karalábé kb. 1/4-ét kiszedjük egy tányérba, és a többit egy botmixerrel összeturmixoljuk. majd a félretett karalábé darabokat visszatesszük a levesbe.
Elkészítjük a pesztót is: a hozzávalókat az olaj felével robotgépbe tesszük és pépesre turmixoljuk. közben fokozatosan adagoljunk hozzá annyi olajat, hogy krémes állagot kapjunk.
Tálaláskor egy-két kiskanállal adunk a medvehagyma pesztóból a leveshez.
TIPP:
- ha sűrűbb, krémesebb levest szeretnénk, szórjuk meg a párolódó zöldséget 1 ek liszttel és kevergetve pirítsuk meg egy kicsit, mielőtt felöntenénk a vízzel