Hozzávalók
kb. 40 dkg tengeri hal filé (vegyesen)
kb. 50 dkg tenger gyümölcsei (rák, tintahal, kagyló stb.)
1 nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
5-6 db szardella (elhagyható)
kb. 1 evőkanálnyi kapribogyó
1 kis darab chili (elhagyható)
1 csipetnyi sáfrány
1 dl fehér bor
1 üveg (35 dkg) passzírozott paradicsom (passata)
kb. 1,5-2 l víz vagy alaplé
petrezselyem
só, bors
oliva olaj
Elkészítés
A hal filéket közepes nagyságú darabokra, a tintahalakat csíkokra vágjuk. A hagymát felaprítjuk, a fokhagymákat vékonyra szeleteljük. A kapribogyókat is apróbbra vágjuk.
Egy nagyobb lábasban kevés olajon pirítani kezdjük a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagyma szeleteket, a szardella filéket, a kapribogyót és a chilit. Egy csipetnyi sáfránnyal és ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük. Felöntjük a fehér borral. Pár percig pároljuk, majd felöntjük a passatával és az alaplével/vízzel. Felforraljuk és beletesszük a halakat és a tenger gyümölcseit. Mérsékeljük a hőt és kb. 6-8 percig gyöngyözve főzzük.
Végül megszórjuk aprított petrezselyemmel.
Pirított kenyérszeletekkel és citrom gerezdekkel tálaljuk.
TIPP:
- A garnélákat tisztítatlanul szoktam belerakni a levesbe, hogy még ezzel is fokozzam az ízeket, de fogyasztáskor ez nem mindig könnyen kezelhető. Alternatív megoldás lehet, ha előkészítésként megszabadítjuk a fejtől és a páncéltól őket és ezeket megpirítva és vízzel felöntve egy alaplevet készítünk, amit felhasználunk a leveshez. Ha nem filézett hallal dolgozunk, akkor a halcsontokat is használjuk fel az alaplé készítéshez.