
Hozzávalók
70 dkg sütőtök
5 dkg vaj
1 ek (oliva)olaj
1 nagy fej hagyma
kb. 15 dkg burgonya
1 gerezd fokhagyma
6 dl zöldségleves
só, bors
1-1,5 dl tej
citrom
tökmag
Elkészítés
A sütőtököt meghámozzuk, magjait kivesszük (de ne dobjuk el, mert még szükség lesz rá), és a húsát kisebb kockákra vágjuk. a hagymát és a fokhagymát felaprítjuk, a burgonyát meghámozzuk és felkockázzuk.
A vajat az olajjal együtt megolvasztjuk egy lábasban és beleszórjuk a hagymát, sózzuk és üvegesre pároljuk. beletesszük a fokhagymát, a tököt és a burgonyát is. Sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt 4-5 percig pároljuk a zöldségeket. beleöntjük a levest és puhára főzzük benne a zöldségeket. ezután a tűzről levéve, mixerrel pürésítjük, majd hozzáadjuk a tejet és ízlés szerint pár csepp citromlevet. Visszatesszük még melegedni, de már ne forraljuk fel. a kiszedett tökmagokat megtisztítjuk és száraz serpenyőben ropogósra pirítjuk. tálaláskor ezzel szórjuk meg a levest.
TIPP:
- ha nincs kéznél zöldségleves, hideg vízzel is felönthetjük.
- a burgonya tulajdonképpen el is hagyható, akkor sokkal intenzívebb sütőtök ízt kapunk.
- a sütőtök nagyon szereti a fűszereket, így ízesíthetjük a levesünket chilivel vagy gyömbérrel is.
- tálaláskor adhatunk pár csepp tökmagolajat is a leveshez.
Jó étvágyat!
