top of page

Sütőtök leves

Elkészítési idő

25-30perc

Sütési idő

Adag

4-6 főre

Szint

Kezdő

Hozzávalók

70 dkg sütőtök

5 dkg vaj

1 ek (oliva)olaj

1 nagy fej hagyma

kb. 15 dkg burgonya

1 gerezd fokhagyma

6 dl zöldségleves

só, bors

1-1,5 dl tej

citrom

tökmag

Elkészítés

A sütőtököt meghámozzuk, magjait kivesszük (de ne dobjuk el, mert még szükség lesz rá), és a húsát kisebb kockákra vágjuk. a hagymát és a fokhagymát felaprítjuk, a burgonyát meghámozzuk és felkockázzuk.

A vajat az olajjal együtt megolvasztjuk egy lábasban és beleszórjuk a hagymát, sózzuk és üvegesre pároljuk. beletesszük a fokhagymát, a tököt és a burgonyát is. Sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt 4-5 percig pároljuk a zöldségeket. beleöntjük a levest és puhára főzzük benne a zöldségeket. ezután a tűzről levéve, mixerrel pürésítjük, majd hozzáadjuk a tejet és ízlés szerint pár csepp citromlevet. Visszatesszük még melegedni, de már ne forraljuk fel. a kiszedett tökmagokat megtisztítjuk és száraz serpenyőben ropogósra pirítjuk. tálaláskor ezzel szórjuk meg a levest.


TIPP:

- ha nincs kéznél zöldségleves, hideg vízzel is felönthetjük.

- a burgonya tulajdonképpen el is hagyható, akkor sokkal intenzívebb sütőtök ízt kapunk.

- a sütőtök nagyon szereti a fűszereket, így ízesíthetjük a levesünket chilivel vagy gyömbérrel is.

- tálaláskor adhatunk pár csepp tökmagolajat is a leveshez.


Jó étvágyat!



bottom of page