Hozzávalók
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
0,5 dl fehérbor (elhagyható)
50 dkg zöldspárga
1 ek olivaolaj + 1 ek a pirításhoz
3 dkg vaj
kb. 2 l víz vagy zöldségalaplé
só, bors
Elkészítés
A hagymát meghámozzuk és kis kockákra vágjuk. A fokhagymát felszeleteljük.
A spárgák fás végeit letörjük ott, ahol elhajlanak. A spárga csúcsokat levágjuk és félretesszük. A maradék részt feldaraboljuk.
Egy lábasban felhevítjük az olajat és a vajat, üvegesre pároljuk benne a hagymát és a fokhagymát, majd beledobjuk a spárga darabokat is. Sóval, borssal ízesítjük, felöntjük vízzel/alaplével és puhára főzzük. Az elkészült levest botmixerrel krémesre pürésítjük.
Egy serpenyőben, kevés olajon megpirítjuk a spárga csúcsokat.
Tálaláskor ezt adjuk a leveshez.
TIPP:
- Ízlés szerint kevés tejszínnel vagy tejjel is gazdagíthatjuk a levest.
- Tálaláskor adhatunk hozzá kecskesajt darabkákat is.