Hozzávalók
36 dkg liszt
1,8 dkg élesztő
4 dkg cukor
2 dl tej
4 dkg vaj
2 db tojás + 1 a kenéshez
1 tk só
1 citrom reszelt héja
1 tk vanília kivonat
töltelék:
25 dkg darált dió
12 dkg kristálycukor
fahéj
10 dkg aszalt áfonya
1 dl rum (opcionális)
Elkészítés
Az élesztőt kb. 1,5 dl tejben elmorzsoljuk/eldolgozzuk (úgy, hogy már ne érezzük benne a darabokat) és hozzáadjuk a liszthez. A kalácstészta többi hozzávalóját is beletesszük, az egészet összedolgozzuk, majd egy nyújtódeszkára kitéve alaposan összegyúrjuk.
(A maradék tejből annyit tegyünk hozzá, hogy könnyű és elég lágy tésztát kapjunk. Ha szükségesnek látjuk még tehetünk bele a megadottnál többet is.)
Az összegyúrt tésztát a tálba visszatéve, konyharuhával letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük. majd ismét átgyúrjuk és még további 20-30 percig kelesztjük.
Amíg kel a tészta elkészíthetjük a tölteléket. az aszalt áfonyát rumba áztatjuk. A cukrot egy kis lábasban annyi vízzel, amennyi éppen ellepi sziruppá forraljuk. A darált diót ezzel a sziruppal öntjük le és belekeverjük a lecsöpögtetett áfonyát.
Egy hosszúkás sütőformát kikenünk vajjal és vékonyan kilisztezzük.
A megkelt tésztát négyzet alakúra nyújtjuk, megkenjük a diókrémmel és a hosszabb oldalánál fogva feltekerjük. hosszában félbevágjuk, és a két részt a vágott felükkel felfelé összetekerjük, majd a formába tesszük és még a pár percig pihentetjük.
Addig a sütőt 200 fokra előmelegítjük. a kalács tetejét megkenjük a felvert tojással, majd aranybarnára sütjük.
Jó étvágyat!