Hozzávalók
36 dkg liszt
1,8 dkg élesztő
4 dkg cukor
kb. 2 dl tej
4 dkg puha vaj
2 db tojás + 1 a kenéshez
1 tk só
1 citrom reszelt héja
1 tk vanília kivonat vagy 1 rúd vanília
Töltelék:
15 dkg puha vaj
2-3 dkg jó minőségű kakaópor
2 dkg porcukor
1 narancs reszelt héja
kandírozott narancshéj
Elkészítés
Az élesztőt kb. 1,5 dl langyos tejben elmorzsoljuk/eldolgozzuk (úgy, hogy már ne érezzük benne a darabokat) és hozzáadjuk a liszthez. a kalácstészta többi hozzávalójával együtt egy nagyobb tálba tesszük, az egészet összedolgozzuk, majd egy nyújtódeszkára kitéve alaposan összegyúrjuk.
(a maradék tejből annyit tegyünk hozzá, hogy könnyű és elég lágy tésztát kapjunk. ha szükségesnek látjuk még tehetünk bele a megadottnál többet is.)
Az összegyúrt tésztát a tálba visszatéve, konyharuhával letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük. majd ismét könnyedén átgyúrjuk és még további 20-30 percig kelesztjük.
Amíg kel a tészta, elkészíthetjük a tölteléket: ehhez a puha vajat kikeverjük a kakaóporral és a porcukorral.
4 hosszúkás, mini sütőformát (15 cm hosszú) kikenünk vajjal és vékonyan kilisztezzük.
A megkelt tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, mindegyiket négyzet alakúra nyújtjuk, megkenjük a csokis krémmel, ráreszeljük a narancshéjat és egyenletesen megszórjuk a kandírozott narancshéjjal. majd a rövidebb oldalánál fogva feltekerjük. hosszában félbevágjuk, és a két részt a vágott felükkel felfelé összetekerjük, majd a formába tesszük és még a pár percig pihentetjük.
Addig a sütőt 200 fokra előmelegítjük. a kalács tetejét megkenjük a felvert tojással, majd aranybarnára sütjük.
TIPP:
- természetesen süthetjük egy nagyobb formában is az egész tésztát
- a tészta darabokat nagyjából olyan nagyságúra nyújtsuk, hogy a rövidebb oldal hossza megegyezzen a formánk hosszával
Jó étvágyat!