top of page

Fonott kalács

Elkészítési idő

15 perc + kelesztés

Sütési idő

20 perc

Adag

1 kalácshoz

Szint

Haladó

Hozzávalók

36 dkg liszt

1,8 dkg élesztő

4 dkg cukor

2 dl tej

4 dkg vaj

2 db kis tojás + 1 a kenéshez

1 tk só

1 citrom reszelt héja

1 tk vanília kivonat

Elkészítés

Az élesztőt kb. 1,5 dl tejben elmorzsoljuk/eldolgozzuk úgy, hogy már ne érezzük benne a darabokat és hozzáadjuk a liszthez. A kalácstészta többi hozzávalóját is beletesszük úgy, hogy a só kerüljön a legvégén bele. Az egészet összegyúrjuk, majd egy nyújtódeszkára kitéve alaposan átdagasztjuk. (A maradék tejből annyit tegyünk hozzá, hogy könnyű és elég lágy tésztát kapjunk. Ha szükségesnek látjuk akár tehetünk bele a megadottnál többet is.)

A tésztát a tálba visszatéve, konyharuhával letakarva, meleg helyen nagyjából a duplájára kelesztjük. Majd ismét átgyúrjuk és még további 20 percig kelesztjük.

Ezután 6 egyenlő részre osztjuk és mindegyik darabot hosszú rúddá sodorjuk úgy, hogy a végeiket elvékonyítjuk. Ügyeljünk arra is, hogy egyforma hosszúságú rudakat kapjunk.

A fonás: a 6 rudat az egyik végüknél összecsípjük és 3-3 darabot elrendezünk 2 oldalra. Kezünket keresztbe téve a rudak felett, megfogjuk a külső rudakat és a jobb kezünkben lévőt a másik felett megtekerve a külső helyről a belsőbe rakjuk. (Ugyanabban a 3-as csoportban marad, csak a belső oldalra kerül.) Majd ugyancsak a jobb kezünkkel megfogjuk a most külső oldalra került másik rudat, megcsavarjuk felette a bal kezükben lévőt és most a bal kezükben lévőt fektetjük a másik 3-as csoport belső részére. Így folytatjuk tovább, amíg a végére nem érünk. Gyakorlatilag a két hármas csoportban lévő rudak úgy változtatják helyüket a csoporton belül, hogy közben a másik csoport egyik rúdja keresztezi őket.

Fonáshoz a videót itt találjátok: https://www.youtube.com/watch?v=bCxJSy0CKXg

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejét megkenjük egy felvert egész tojással és 10-15 percig kelesztjük.

Közben a sütőt 200 fokra melegítjük elő.

Sütőbe kerülés előtt még egyszer lekenjük a kalácsot és kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

TIPP:

- Mindig várjuk meg a további folyadék hozzáadása előtt, hogy az összes hozzávaló, különösen a vaj is szépen eldolgozásra kerüljön, mert akkor látjuk, hogy szükséges-e még folyadékot hozzátenni.

- Természetesen gép segítségével is dagaszthatjuk a tésztát.

- Fontos, hogy egyenlő súlyúak legyenek a tésztadarabok, mert akkor lesz szép a fonásunk.
bottom of page