top of page

Francia briós

Elkészítési idő

20 perc + kelesztés

Sütési idő

10-12 perc

Adag

13 darabhoz

Szint

Haladó

Hozzávalók

Hozzávalók (kb. 13 db):

50 dkg liszt

7,5 dkg porcukor

1 g só

1 vanília rúd

6 dkg (kb. 3 db) tojássárgája

7,5 dkg vaj

250 ml tej

4 dkg élesztő

1 citrom reszelt héja

vaj a formák kikenéséhez

1 egész tojás a kenéshez

Elkészítés

A hozzávalókat kimérjük és egy nagy tálba adagoljuk úgy, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval.

Robotgép segítségével vagy kézzel jól összedolgozzuk és addig gyúrjuk, amíg szép sima tésztát kapunk. ezután egy tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük. a megkelt tésztát átdolgozzuk és kiadagoljuk belőle a megfelelő mennyiségeket: az alaphoz 6-6,5 dkg darabokat és a tetejéhez (kalaphoz) kb. 1,5 dkg darabokat. a tésztadarabokat gömbölyűre formázzuk. Vajazzuk ki a sütőformákat és tegyünk mindegyikbe egyet a nagyobb tésztákból. takarjuk le őket nedves konyharuhával és fél órán át pihentessük őket. (a kis kalapokat is takarjuk le közben konyharuhával.)

Ha a formába tett tészta már eleget pihent, gömbölyítsük át a kalapokat és formázzuk őket csepp alakúra úgy, hogy a golyók egyik felét csúcsosra sodorjuk, és hosszú szára legyen. lisztezzük be a mutató ujjunkat, majd fúrjunk lyukat a formákba tett tészta közepébe és helyezzük bele a lyukakba a kalapokat a szárukkal lefelé.

Verjünk fel egy egész tojást és kenjük le vele a birósokat, majd pihentessük őket újabb fél órán keresztül.

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.

Kenjük le ismét a briósokat a felvert tojással, majd tegyük a sütőbe és süssük 10-12 percig.


TIPP:

- A legjobb, ha az összegyúrt tésztát egy éjszakára vagy 10-12 órára hűtőbe tesszük, és ott hagyjuk nagyon lassan kelni. Ilyenkor reggel már csak a formázástól kell követnünk a lépéseket.

- A sütéshez használhatunk kis kuglóf formákat vagy szuflé formákat is.





bottom of page