Hozzávalók
Hozzávalók (kb. 13 db):
50 dkg liszt
7,5 dkg porcukor
1 g só
1 vanília rúd
6 dkg (kb. 3 db) tojássárgája
7,5 dkg vaj
250 ml tej
4 dkg élesztő
1 citrom reszelt héja
vaj a formák kikenéséhez
1 egész tojás a kenéshez
Elkészítés
A hozzávalókat kimérjük és egy nagy tálba adagoljuk úgy, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval.
Robotgép segítségével vagy kézzel jól összedolgozzuk és addig gyúrjuk, amíg szép sima tésztát kapunk. ezután egy tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük. a megkelt tésztát átdolgozzuk és kiadagoljuk belőle a megfelelő mennyiségeket: az alaphoz 6-6,5 dkg darabokat és a tetejéhez (kalaphoz) kb. 1,5 dkg darabokat. a tésztadarabokat gömbölyűre formázzuk. Vajazzuk ki a sütőformákat és tegyünk mindegyikbe egyet a nagyobb tésztákból. takarjuk le őket nedves konyharuhával és fél órán át pihentessük őket. (a kis kalapokat is takarjuk le közben konyharuhával.)
Ha a formába tett tészta már eleget pihent, gömbölyítsük át a kalapokat és formázzuk őket csepp alakúra úgy, hogy a golyók egyik felét csúcsosra sodorjuk, és hosszú szára legyen. lisztezzük be a mutató ujjunkat, majd fúrjunk lyukat a formákba tett tészta közepébe és helyezzük bele a lyukakba a kalapokat a szárukkal lefelé.
Verjünk fel egy egész tojást és kenjük le vele a birósokat, majd pihentessük őket újabb fél órán keresztül.
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
Kenjük le ismét a briósokat a felvert tojással, majd tegyük a sütőbe és süssük 10-12 percig.
TIPP:
- A legjobb, ha az összegyúrt tésztát egy éjszakára vagy 10-12 órára hűtőbe tesszük, és ott hagyjuk nagyon lassan kelni. Ilyenkor reggel már csak a formázástól kell követnünk a lépéseket.
- A sütéshez használhatunk kis kuglóf formákat vagy szuflé formákat is.