top of page

Juhtúrós kifli

Elkészítési idő

15 perc + kelesztés

Sütési idő

20-25 perc

Adag

16 darabhoz

Szint

Közép haladó

Hozzávalók

50 dkg liszt

2 dkg élesztő

csipetnyi cukor

1 ek só

20 dkg vaj

12,5 dkg juhtúró

1 egész tojás

kb. 1,5 dl tej


Tetejére:

1 tojás

magok tetszés szerint (len-, szezám-, napraforgó-, stb.)

Elkészítés

A lisztet egy nagy tálba szitáljuk és közepében mélyedést alakítunk ki. Ebbe tesszük az összemorzsolt élesztőt, a cukrot és kb. 0,5 dl langyos tejet. Pár percig így hagyjuk, hogy meginduljon az élesztő. (Ha elkezdenek buborékok képződni, már jó lesz.) Ezután hozzáadjuk az összes többi hozzávalót és sima felületű tésztává gyúrjuk.

Konyharuhával letakarva a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát egy nyújtó deszkára borítjuk, két egyenlő gombócra osztjuk. A gombócokat kör alakúra nyújtjuk és 8 egyenlő cikkre vágjuk. A cikkeket a szélesebb felétől indulva feltekerjük. Az elkészült kifliket egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.

Lekenjük a felvert tojással és megszórjuk a magokkal. Még legalább 10-15 percig kelni hagyjuk.

A sütőt 200 fokra melegítjük elő és 20-25 perc alatt készre sütjük.

TIPP:

- A tejet fokozatosan adagoljuk hozzá. Lágy, puha tésztát kell kapnunk a gyúrás során.





bottom of page