
Hozzávalók
2 nagyobb körte
1 kis darab friss gyömbér
2 ek méz
1 citrom leve és héja
3 ek cukor
4 dkg vaj
15 dkg pekándió
50 dkg görög joghurt
1/2 rúd vanília
Elkészítés
A körtéket meghámozzuk, kimagozzuk és kis darabokra vágjuk. Egy lábasba tesszük, belereszeljük a gyömbért és hozzáadjuk a mézet, a citrom lereszelt héját és levét. Néhány perc alatt, mérsékelt lángon puhára, sziruposra pároljuk, majd hagyjuk kihűlni.
Egy serpenyőbe tesszük a kristálycukrot 1 evőkanálnyi vízzel és borostyán színűre karamellizáljuk. A tűzről levéve, hozzáadjuk a kis darabokra vágott vajat és addig keverjük, amíg szép egynemű lesz. Végül beleforgatjuk a pekándiót úgy, hogy minden szemet bevonjon a karamell.
A joghurtot elkeverjük a vaníliával.
Tálaláshoz poharakba vagy kisebb kelyhekbe rétegezzük a hozzávalókat: alulra a gyömbéres körtét, majd egy réteg görög joghurtot és a következő rétegben a karamellás pekándiót.
TIPP:
- Le is turmixolhatjuk a sziruposra párolt körtéket, így egy selymesen lágy pürét kapunk.
- Ízlés szerint még édesíthetjük a joghurtot is.

