top of page

Kalács virág

Elkészítési idő

20 perc + kelesztés

Sütési idő

10-15 perc

Adag

kb. 20 darabhoz

Szint

Közép haladó

Hozzávalók

40 dkg liszt

2 dkg élesztő

4 dkg cukor

1,5-2 dl tej

4 dkg vaj

1 db nagyobb tojás + 1 a kenéshez

1 tk só

1 citrom reszelt héja

1/2 rúd vanília kikapart magjai

néhány szem eper

Elkészítés

A lisztet egy nagy tálba tesszük, közepében mélyedést alakítunk ki. Ebbe morzsoljuk az élesztőt, a cukrot és kb. 1,5 dl tejet. Pár percig hagyjuk, hogy elkezdjen dolgozni az élesztő, majd a kalácstészta többi hozzávalóját is beletesszük a tálba úgy, hogy a só kerüljön a legvégén bele. Az egészet összegyúrjuk, majd egy nyújtódeszkára kitéve sima tésztává dagasztjuk. (Szükség esetén a maradék tejből annyit tegyünk hozzá, hogy lágy, de viszonylag tömör tésztát kapjunk.)

A tésztát a tálba visszatéve, konyharuhával letakarva, meleg helyen nagyjából a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk és egyenlő nagyságú (kb. 40 g-os) darabokra vágjuk.

A tészta darabokat kör alakúra nyújtjuk és egyenletes távolságban, 5 helyen bevágásokat ejtünk a tészta közepe felé úgy, hogy a kör középen hagyunk egy kis helyet. Az így keletkezett cikkek végeit összecsippentjük az újjunkkal, kialakítva ezzel a "virágszirmokat".


Minden kör közepére teszünk egy-egy kis darab epret.

Az elkészült virágokat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire és kenjük meg őket felvert tojással.

A sütőt 200 fokra melegítjük elő, addig még hagyjuk pihenni a tésztát. Kb. 10-15 perc alatt készre sütjük.

TIPP:

- Dagasztáskor mindig várjuk meg - a további folyadék hozzáadása előtt, hogy az összes hozzávaló, különösen a vaj is szépen eldolgozásra kerüljön, mert akkor látjuk, hogy szükséges-e még folyadékot hozzátenni.

- Mindig takarjuk le azokat a tészta darabokat, amikkel nem dolgozunk, hogy ne száradjon ki a tetejük.
bottom of page