Hozzávalók
36 dkg liszt
2 dkg élesztő
4 dkg cukor
kb. 1,5-2 dl tej
4 dkg puha vaj
2 db tojás + 1 a kenéshez
1 tk só
1 citrom reszelt héja
1 tk vanília kivonat vagy 1 rúd vanília
3 kardamom magjai összetörve vagy 1 nagy csipet őrölt kardamom
8-10 dkg aszalt sárgabarack
Elkészítés
A lisztet egy nagy tálba szitáljuk. az élesztőt 1,5 dl langyos tejben elmorzsoljuk/eldolgozzuk, hozzáadjuk a liszthez, majd a kalácstészta többi hozzávalóját is beletéve, az egészet összedolgozzuk. ha már összeállt a tésztánk, egy nyújtódeszkára kitéve alaposan átgyúrjuk.
A maradék tejből annyit tegyünk hozzá, hogy könnyű és elég lágy tésztát kapjunk.
az összegyúrt tésztát a tálba visszatéve, konyharuhával letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük. a már megkelt tésztát finoman átgyúrjuk és hozzáadjuk a feldarabolt sárgabarackot. további 20-30 percig kelesztjük.
4 hosszúkás, mini sütőformát (15 cm hosszú) kikenünk vajjal és vékonyan kilisztezzük.
A megkelt tésztát 4 egyenlő nagyságú gombócra osztjuk. a tésztákat mindig takarjuk le egy konyharuhával, amíg nem dolgozunk vele! mindegyik tésztagombócot 3 egyenlő részre vágjuk és ezeket a darabokat egyenlő hosszú rudakká sodorjuk. Az így kapott rudakat összefonjuk, a formába tesszük, lekenjük a tetejét a felvert tojással és még a pár percig pihentetjük.
Addig a sütőt 200 fokra előmelegítjük. a mini kalácsok tetejét ismét átkenjük a tojással, majd készre, aranybarnára sütjük. (kb. 15 perc)
TIPP:
- a tészta dagasztásához használhatunk gépi erőt is :)
- ha nincs ilyen kis formánk, egy nagy fonott kalácsot is készíthetünk. sőt ha semmilyen formánk nem alkalmas kalács sütésre, akkor a kis/nagy fonott kalácsokat sütőpapírra téve, forma nélkül is megsüthetjük
- a kalácsok tetejét díszíthetjük citromos cukormázzal és aprított pisztácia maggal. a mázhoz keverjünk annyi porcukrot 2 ek citromléhez, hogy sűrű, de még folyós masszát kapjunk.