top of page

Kardamomos-aszalt barackos kalács

Elkészítési idő

15 perc + kelesztés

Sütési idő

15 perc

Adag

4 kis kalácshoz

Szint

Közép haladó

Hozzávalók

36 dkg liszt

2 dkg élesztő

4 dkg cukor

kb. 1,5-2 dl tej

4 dkg puha vaj

2 db tojás + 1 a kenéshez

1 tk só

1 citrom reszelt héja

1 tk vanília kivonat vagy 1 rúd vanília

3 kardamom magjai összetörve vagy 1 nagy csipet őrölt kardamom

8-10 dkg aszalt sárgabarack

Elkészítés

A lisztet egy nagy tálba szitáljuk. az élesztőt 1,5 dl langyos tejben elmorzsoljuk/eldolgozzuk, hozzáadjuk a liszthez, majd a kalácstészta többi hozzávalóját is beletéve, az egészet összedolgozzuk. ha már összeállt a tésztánk, egy nyújtódeszkára kitéve alaposan átgyúrjuk.

A maradék tejből annyit tegyünk hozzá, hogy könnyű és elég lágy tésztát kapjunk.

az összegyúrt tésztát a tálba visszatéve, konyharuhával letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük. a már megkelt tésztát finoman átgyúrjuk és hozzáadjuk a feldarabolt sárgabarackot. további 20-30 percig kelesztjük.

4 hosszúkás, mini sütőformát (15 cm hosszú) kikenünk vajjal és vékonyan kilisztezzük.

A megkelt tésztát 4 egyenlő nagyságú gombócra osztjuk. a tésztákat mindig takarjuk le egy konyharuhával, amíg nem dolgozunk vele! mindegyik tésztagombócot 3 egyenlő részre vágjuk és ezeket a darabokat egyenlő hosszú rudakká sodorjuk. Az így kapott rudakat összefonjuk, a formába tesszük, lekenjük a tetejét a felvert tojással és még a pár percig pihentetjük.

Addig a sütőt 200 fokra előmelegítjük. a mini kalácsok tetejét ismét átkenjük a tojással, majd készre, aranybarnára sütjük. (kb. 15 perc)


TIPP:

- a tészta dagasztásához használhatunk gépi erőt is :)

- ha nincs ilyen kis formánk, egy nagy fonott kalácsot is készíthetünk. sőt ha semmilyen formánk nem alkalmas kalács sütésre, akkor a kis/nagy fonott kalácsokat sütőpapírra téve, forma nélkül is megsüthetjük

- a kalácsok tetejét díszíthetjük citromos cukormázzal és aprított pisztácia maggal. a mázhoz keverjünk annyi porcukrot 2 ek citromléhez, hogy sűrű, de még folyós masszát kapjunk.



bottom of page