top of page

Medvehagymás mini kalács

Elkészítési idő

15 perc + kelesztés

Sütési idő

12-15 perc

Adag

12 darabhoz

Szint

Haladó

Hozzávalók

40 dkg liszt

2 dkg élesztő

1 tk cukor

2 dl tej

4 dkg vaj

1 db tojás + 1 a kenéshez

2 tk só

1 nagy csokor medvehagyma

szezámmag a tetejére

Elkészítés

A medvehagymát megmossuk és finomra aprítjuk.

A lisztet egy nagy tálba tesszük, közepében mélyedést alakítunk ki. Ebbe morzsoljuk az élesztőt, a cukrot és kb. 1,5 dl tejet. Pár percig hagyjuk, hogy elkezdjen dolgozni az élesztő, majd a tészta többi hozzávalóját is beletesszük a tálba úgy, hogy a só kerüljön a legvégén bele. Az egészet összegyúrjuk, majd egy nyújtódeszkára kitéve sima tésztává dagasztjuk. (A maradék tejből annyit tegyünk hozzá, hogy viszonylag lágy, de tömör tésztát kapjunk.)

A tésztát a tálba visszatéve, konyharuhával letakarva, meleg helyen nagyjából a duplájára kelesztjük. Majd ismét átgyúrjuk és 12 egyenlő részre osztjuk és mindegyik darabot kigömbölyítjük. Ruhával letakarva 10 percig pihentetjük. Ezután a gombócokat rudakká sodorjuk és formázzuk, mintha csomót kötnénk rá, majd a tészta mindkét végét még a közepébe hajtjuk.

Videó itt található: https://www.youtube.com/shorts/yZhwJzzQd6Y

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejüket megkenjük egy felvert tojással és még 10 percig pihentetjük. Közben a sütőt 200 fokra melegítjük elő.

Sütőbe kerülés előtt még egyszer lekenjük és megszórjuk szezámmaggal. Kb. 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.

TIPP:

- Mindig várjuk meg a további folyadék hozzáadása előtt, hogy az összes hozzávaló, különösen a vaj is szépen eldolgozásra kerüljön, mert akkor látjuk, hogy szükséges-e még folyadékot hozzátenni.

- Robotgéppel megkönnyíthetjük a dagasztást.
bottom of page