top of page

Sáfrányos-narancsos kalács

Elkészítési idő

15 perc + kelesztés

Sütési idő

20-25 perc

Adag

1 kalácshoz

Szint

Haladó

Hozzávalók

36 dkg liszt

1,8 dkg élesztő

4 dkg cukor

1,5-2 dl tej

4 dkg vaj

2 db kis tojás + 1 a kenéshez

1 tk só

1 narancs reszelt héja

1 nagy csipet sáfrány

Elkészítés

A lisztet egy nagy tálba tesszük, közepében mélyedést alakítunk ki. Ebbe morzsoljuk az élesztőt, a cukrot és kb. 1,5 dl tejet. Pár percig hagyjuk, hogy elkezdjen dolgozni az élesztő, majd a kalácstészta többi hozzávalóját is beletesszük a tálba úgy, hogy a só kerüljön a legvégén bele. Az egészet összegyúrjuk, majd egy nyújtódeszkára kitéve sima tésztává dagasztjuk. (A maradék tejből annyit tegyünk hozzá, hogy könnyű és elég lágy tésztát kapjunk. Ha szükségesnek látjuk, akár a megadottnál többet is tehetünk bele.)

A tésztát a tálba visszatéve, konyharuhával letakarva, meleg helyen nagyjából a duplájára kelesztjük. Majd ismét átgyúrjuk és még további 20 percig kelesztjük.

Ezután 5 egyenlő részre osztjuk és mindegyik darabot hosszú rúddá sodorjuk úgy, hogy a végeiket elvékonyítjuk. Ügyeljünk arra is, hogy egyforma hosszúságú rudakat kapjunk. Ötös fonással megfonjuk a kalácsot. A fonáshoz videó itt található: https://www.youtube.com/shorts/E1yxiXGKU3M

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejét megkenjük egy felvert tojással és 10-15 percig még pihentetjük. Közben a sütőt 200 fokra melegítjük elő.

Sütőbe kerülés előtt még egyszer lekenjük a kalácsot és kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

TIPP:

- Mindig várjuk meg a további folyadék hozzáadása előtt, hogy az összes hozzávaló, különösen a vaj is szépen eldolgozásra kerüljön, mert akkor látjuk, hogy szükséges-e még folyadékot hozzátenni.

- Természetesen gép segítségével is dagaszthatjuk a tésztát.

- Fontos, hogy egyenlő súlyúak legyenek a tésztadarabok, mert akkor lesz szép a fonásunk.
bottom of page