top of page

Sajtos buci

Elkészítési idő

15 perc + kelesztés

Sütési idő

20 perc

Adag

Szint

Közép haladó

Hozzávalók

50 dkg liszt

2 dkg élesztő

csipet cukor

1,5 tk só

0,5 dl olaj

1,5 dl tej

1,5-2 dl víz

kb. 4-5 dkg reszelt sajt

Elkészítés

A lisztet egy nagy tálba mérjük, elkeverjük benne a sót és a cukrot, majd egy mélyedést alakítunk ki a közepén. ebbe a mélyedésbe öntjük az olajat, a langyos tejet és a langyos vizet, majd belemorzsoljuk az élesztőt. az egészet összegyúrjuk és jól átdagasztjuk.

Ha van otthon kenyérsütő gépünk, akkor használjuk ki a segítségét a dagasztásnál és a kelesztésnél, illetve megfelelő robotgép dagasztó programjával is könnyíthetünk a munkafolyamaton.

A megdagasztott tésztát tiszta ruhával letakarva, meleg helyen 1-1,5 óráig kelesztjük, illetve amíg a duplájára nem kel.

Ezután lisztezett felületre borítjuk és kb. 10 dkg-os darabokra vágjuk. mindegyik darabot gombóccá formázunk és letakarva 10 percig pihentetjük. a gombócokból hosszú csíkokat nyújtunk, majd hosszában félbehajtjuk. A félbehajtott csíkokat feltekerjük és egy sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket. tetejüket vízzel enyhén lepermetezzük és ruhával letakarva még 45-50 percig kelesztjük.

A sütőt 200 fokra melegítsük elő.

A bucikra szórjunk reszelt sajtot, permetezzük le őket vízzel és tegyük a sütőbe. kb. 20 perc alatt ropogósra sülnek.


TIPP:

- az eredeti receptben 1,5 dl víz van, de nekem 2 dl-re volt szükségem, hogy kicsit lágyabb tésztát kapjak, így javaslom, hogy a tészta állagának megfelelően adagoljuk hozzá a vizet.

- a sütőbe kerüléskor célszerű a sütő oldalát, alját is vízzel jól lepermetezni, majd gyorsan becsukni a sütőajtót, így megfelelő gőz képződik a sütőtérben.


Jó étvágyat!bottom of page