
Hozzávalók
60 dkg finomliszt
2 dl langyos tej
1 tk cukor
3 dkg friss élesztő
0,5 dl olaj
kb. 1,5 dl víz
2 tk só
8 dkg vaj
2 gerezd fokhagyma
15 dkg gouda sajt
1 tojás a kenéshez
Elkészítés
A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, közepébe mélyedést alakítunk ki és beleöntjük a langyos tejet, belemorzsoljuk az élesztőt és hozzáadjuk a cukrot. Mehet hozzá az olaj és a víz is. A sót úgy tegyük bele, hogy a legkevésbé érintkezzen az élesztővel. Az egészet lágy tésztává dagasztjuk, majd letakarva, nagyjából a duplájára kelesztjük.
Amíg kel, a puha vajban elkeverjük a pépes fokhagymákat. A sajtot lereszeljük.
A megkelt tésztát egy lisztezett nyújtódeszkára borítjuk és egész vékony, téglalap alakra nyújtjuk. Megkenjük a fokhagymás vajjal és egyenletesen megszórjuk a reszelt sajttal.
A megkent tésztát gondolatban három egyenlő részre osztjuk és a bal szélső harmadot a tészta közepére hajtjuk, majd a jobb szélső részt ennek a tetejére. Az így kapott téglalapot még tovább hajtogatjuk az előzőhöz hasonló módon, csak most az alsó és felső harmadokat hajtjuk középre.
Letakarva 10-15 percig pihentetjük.
Újra kinyújtjuk és még egyszer megismételjük a korábbi kenést és hajtogatást. Majd ismét pihentetjük 10 percig.
Végül vékonyra nyújtjuk és hosszában elfelezzük a tésztát. Mindkét hosszúkás csíkot háromszögekre vágjuk és ezeket a háromszögeket a szélesebb részük felől feltekerjük. Kifli formára igazítjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk. Konyharuhával letakarjuk és további 20-30 percig - amíg kb. kétszeres nagyságukra nőnek - kelesztjük.
A sütőt 200 fokra melegítjük elő.
A megkelt kifliket átkenjük egy felvert tojással és megszórjuk a maradék reszelt sajttal.
Kb. 15-18 perc alatt készre sütjük.
TIPP:
- A tetejére szórhatunk különböző magokat is a sajt helyett.
