top of page

Sajtos-fokhagymás kifli

Elkészítési idő

20 perc + kelesztés/pihentetés

Sütési idő

15-18 perc

Adag

kb. 20 darabhoz

Szint

Közép haladó

Hozzávalók

60 dkg finomliszt

2 dl langyos tej

1 tk cukor

3 dkg friss élesztő

0,5 dl olaj

kb. 1,5 dl víz

2 tk só

8 dkg vaj

2 gerezd fokhagyma

15 dkg gouda sajt

1 tojás a kenéshez

Elkészítés

A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, közepébe mélyedést alakítunk ki és beleöntjük a langyos tejet, belemorzsoljuk az élesztőt és hozzáadjuk a cukrot. Mehet hozzá az olaj és a víz is. A sót úgy tegyük bele, hogy a legkevésbé érintkezzen az élesztővel. Az egészet lágy tésztává dagasztjuk, majd letakarva, nagyjából a duplájára kelesztjük.

Amíg kel, a puha vajban elkeverjük a pépes fokhagymákat. A sajtot lereszeljük.

A megkelt tésztát egy lisztezett nyújtódeszkára borítjuk és egész vékony, téglalap alakra nyújtjuk. Megkenjük a fokhagymás vajjal és egyenletesen megszórjuk a reszelt sajttal.

A megkent tésztát gondolatban három egyenlő részre osztjuk és a bal szélső harmadot a tészta közepére hajtjuk, majd a jobb szélső részt ennek a tetejére. Az így kapott téglalapot még tovább hajtogatjuk az előzőhöz hasonló módon, csak most az alsó és felső harmadokat hajtjuk középre.

Letakarva 10-15 percig pihentetjük.

Újra kinyújtjuk és még egyszer megismételjük a korábbi kenést és hajtogatást. Majd ismét pihentetjük 10 percig.

Végül vékonyra nyújtjuk és hosszában elfelezzük a tésztát. Mindkét hosszúkás csíkot háromszögekre vágjuk és ezeket a háromszögeket a szélesebb részük felől feltekerjük. Kifli formára igazítjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk. Konyharuhával letakarjuk és további 20-30 percig - amíg kb. kétszeres nagyságukra nőnek - kelesztjük.

A sütőt 200 fokra melegítjük elő.

A megkelt kifliket átkenjük egy felvert tojással és megszórjuk a maradék reszelt sajttal.

Kb. 15-18 perc alatt készre sütjük.

TIPP:

- A tetejére szórhatunk különböző magokat is a sajt helyett.



bottom of page