top of page

Vajas kifli

Elkészítési idő

20 perc + kelesztés

Sütési idő

10-12 perc

Adag

12 darabhoz

Szint

Haladó

Hozzávalók

350 g kenyér liszt

16 g élesztő

10 g só

7 g cukor

20 g vaj

2,1 dl langyos tej

formázáshoz/tetejére:

kb. 50 g olvasztott vaj

1 tojás

Elkészítés

A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot és 20g vajat. az élesztőt kb. 0,5 dl tejben elmorzsoljuk, elkeverjük, és ezt is a tálba öntjük. a maradék tejet részletekben hozzáadva összegyúrjuk a tésztát. tegyük ki egy gyúródeszkára és jól dagasszuk át. akkor jó, ha már szép sima a felülete és nem ragad a deszkához.

Tegyük vissza a tálba, szórjuk meg a tetejét egy kevés liszttel, takarjuk le egy konyharuhával, majd kelesszük meleg helyen 1-1,5 órán át.

Amikor már kb. a duplájára dagadt, gyúrjuk át és vágjuk 5 dkg nagyságú darabokra (kb. 12 lesz belőle). formázzunk minden darabból gombócokat, és takarjuk le őket egy konyharuhával.

Egy tepsit kenjünk ki vékonyan olajjal.

Formázzuk meg a kifliket: a gombócokat nyújtsuk hosszúkás alakúra úgy, hogy az egyik vége kicsit szélesebb legyen. kenjük át a kinyújtott tészta tetejét az olvasztott vajjal, majd tekerjük fel szorosan a szélesebb végétől indulva úgy, hogy picit húzzuk közben a tésztát, így a vége majd elkeskenyedik. a feltekert tészta két végét hajlítsuk be, hogy félkörös alakúak legyenek. tegyük az így megformázott kifliket a kikent tepsire. folytassuk ezt a többi gombóccal is, amíg meg nem formázzuk mindet. Fontos, hogy a tepsibe tett, megformázott kifliket is takarjuk le konyharuhával.

A sütőt melegtsük elő a 240 fokra.

A kifliket hagyjuk kelni még kb. 15-20 percig, majd sütés előtt kenjük meg egy felvert tojással. Amikor betesszük a tepsit a sütőbe, egy szórófejes flakkonból spricceljünk vizet a sütő belső falára és aljára, majd gyorsan csukjuk be a sütőajtót. Ezzel gőzt képzünk a sütőtérben, ami segít abban, hogy megemelkedjenek a kiflik, és könnyebb tésztát kapjunk. ekkor vegyük le a hőfokot 220-ra. kb. 12 perc alatt készre sütjük őket.


Jó étvágyat!bottom of page