Hozzávalók
30 dkg arborio rizs
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
40 dkg sütőtök
3 ek olivaolaj
1 dl száraz fehér bor
kb. 1,5-2 l (zöldség)alaplé
4 dkg vaj
só, bors
chili pehely (elhagyható)
parmezán
Elkészítés
A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. a sütőtököt is megtisztítjuk és kb. 0,5cm-es kis kockákra vágjuk.
Az alaplevet egy kis lábasban elkezdjük melegíteni és a rizottó készítés alatt végig melegen tartjuk.
Egy másik lábasban felhevítjük az olivaolajat, üvegesre pirítjuk benne a hagymát és a fokhagymát, majd hozzáadjuk a sütőtököt is. sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint chilivel ízesítjük és még néhány percig pirítjuk.
Beletesszük a rizset. addig pirítjuk, amíg a rizsszemek már kifehéredtek, majd hozzáöntjük a bort és kevergetjük, amíg az felszívódik. ezután fokozatosan elkezdjük rámerni a meleg alaplevet. Egyszerre csak 1-2 merőkanányit adunk hozzá, és folyamatosan kevergetve megvárjuk, amíg mindet felszívja, majd pótoljuk a folyadékot. Ezt addig folytatjuk, amíg a rizs megfő, de még roppanós állagú lesz.
Ha kész, levesszük a tűzről, belekeverjük a kockákra vágott vajat és beleforgatunk kb. 4-5 dkg reszelt parmezánt.
TIPP:
- a rizottó akkor jó, ha krémes az állaga, így annyi folyadékot hagyjunk a végén rajta, hogy megtartsa ezt az állagot,
- tálaláskor adhatunk még hozzá kevés vajon pirított, zsályával fűszerezett sütőtök kockát is.
Jó étvágyat!