top of page

Sütőtökös rizottó

Elkészítési idő

20-30 perc

Sütési idő

Adag

4 főre

Szint

Közép haladó

Hozzávalók

30 dkg arborio rizs

1 nagy fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

40 dkg sütőtök

3 ek olivaolaj

1 dl száraz fehér bor

kb. 1,5-2 l (zöldség)alaplé

4 dkg vaj

só, bors

chili pehely (elhagyható)

parmezán

Elkészítés

A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. a sütőtököt is megtisztítjuk és kb. 0,5cm-es kis kockákra vágjuk.

Az alaplevet egy kis lábasban elkezdjük melegíteni és a rizottó készítés alatt végig melegen tartjuk.

Egy másik lábasban felhevítjük az olivaolajat, üvegesre pirítjuk benne a hagymát és a fokhagymát, majd hozzáadjuk a sütőtököt is. sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint chilivel ízesítjük és még néhány percig pirítjuk.

Beletesszük a rizset. addig pirítjuk, amíg a rizsszemek már kifehéredtek, majd hozzáöntjük a bort és kevergetjük, amíg az felszívódik. ezután fokozatosan elkezdjük rámerni a meleg alaplevet. Egyszerre csak 1-2 merőkanányit adunk hozzá, és folyamatosan kevergetve megvárjuk, amíg mindet felszívja, majd pótoljuk a folyadékot. Ezt addig folytatjuk, amíg a rizs megfő, de még roppanós állagú lesz.

Ha kész, levesszük a tűzről, belekeverjük a kockákra vágott vajat és beleforgatunk kb. 4-5 dkg reszelt parmezánt.


TIPP:

- a rizottó akkor jó, ha krémes az állaga, így annyi folyadékot hagyjunk a végén rajta, hogy megtartsa ezt az állagot,

- tálaláskor adhatunk még hozzá kevés vajon pirított, zsályával fűszerezett sütőtök kockát is.

Jó étvágyat!



bottom of page