top of page

Tavaszi rizottó

Elkészítési idő

20-30 perc

Sütési idő

Adag

4 főre

Szint

Közép haladó

Hozzávalók

30 dkg arborio rizs

1 kis fej vöröshagyma

4-5 szál újhagyma

2 gerezd fokhagyma

2 ek olivaolaj

kb. 1,5 dl száraz fehér bor

kb. 2 l zöldségalaplé

20 dkg zöldborsó

2 nagy maréknyi (bébi)spenót

25-30 dkg zöld spárga

1/2 citrom leve

4 dkg vaj

só, bors

parmezán

Elkészítés

A hagymákat megtisztítjuk, apróra vágjuk.

A spárgák fás szárát eltávolítjuk (a végeiknél óvatosan megroppantjuk, ahol eltörik, onnantól volt fás, így ezeket a végeket kidobhatjuk) és kb. 5 cm-es darabokra vágjuk.

Az alaplevet egy kis lábasban felmelegítjük és a rizottó készítés alatt végig, lassú tűzön, melegen tartjuk.


Egy másik lábasban felhevítjük az olivaolajat, üvegesre pirítjuk benne a vöröshagymát, az újhagymát és a fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk és 2-3 percig pirítjuk. Beletesszük a rizset, folyamatosan kevergetve összepirítjuk őket. Ha a rizsszemek már kifehéredtek, hozzáöntjük a bort és addig kevergetjük, amíg a bor felszívódik. Majd fokozatosan elkezdjük rámerni a meleg alaplevet. egyszerre csak 1-2 merőkanányit adunk hozzá, és folyamatosan kevergetve megvárjuk, amíg mindet felszívja, majd pótoljuk a folyadékot. Amikor már a rizs majdnem kész, hozzáadjuk a zöldborsót és ezzel főzzük tovább, amíg teljesen kész.

Ha kész, levesszük a tűzről és elkeverjük benne a vajat. Beleforgatunk kb. 2-3 dkg reszelt parmezánt és a spenótot is.


Egy grillserpenyőben olivaolajat hevítünk és pár perc alatt megpirítjuk benne a spárgákat. közben sózzuk, borsozzuk és kevés citromlével ízesítjük.

Tálaláskor szedjük a rizottót tányérokba, tegyünk a tetjére a grillezett spárgából és szórjunk rá parmezán forgácsokat.


TIPP:

- a rizottó akkor jó, ha krémes az állaga, így annyi folyadékot hagyjunk a végén rajta, hogy megtartsa ezt az állagot.

- tálaláskor tehetünk a tetejére zsenge zöldborsó hajtásokat is.




bottom of page